Otvoreno pismo Dr. Andreju Fajgelj


Otvoreno pismo Dr. Andreju Fajgelj
(kao odgovor na http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:535581-Dr-Andrej-Fajgelj-Uce-decake-da-ljube-drugare)

 

Želela sam da ovo pismo počnem sa nekom dozom poštovanja, međutim, kod mene se poštovanje mora zaslužiti, stoga ga počinjem kratkim uvodom u to šta je zapravo Crveni krst i čime se on bavi, s obzirom na to da je više nego evidentno da, Vi, gospodine Fajgelj niste upućeni.

Crveni krst Srbije je dobrovoljna, nezavisna i nacionalna organizacija, koja za misiju ima da pruži pomoć ugroćenim licima u slučaju nepogoda i nesreća, bilo da su izazvane ratom ili prirodom,  da širi znanje o međunarodnom humanitarnom pravu, prosvećuje građane u oblasti zdravstvene i humanitarne zaštite, i da ukoliko je to potrebno pruža socijalnu zaštitu i zbrinjavanje. Imajući na umu sve prethodno navedeno ovo društvo deluje u skladu sa nekim osnovnim principima, (humanost, nezavisnost, neutralnost i tako dalje), zatim opšteprihvaćenim pravilima iz oblasti humanitarnog prava. Želela bih da se fokusiram na znanje o međunarodnom ljudskom pravu, onom pravu za koje se ljudi LGBTQ populacije godinama bore. Da bi to pravo bilo ostvareno, ono o čemu mi, kao jedno društvo, moramo da razgovaramo, da razbijemo stigmu, otvorimo srca i umove i prihvatimo činjenice. Verujem da bi ste se kao Dr. sa mnom složili da je znanje jedna od najvrednijih stvari na svetu, i da želite da ga Vaš sin, kao i deca Srbije poseduju. U tom slučaju Vaš sin je imao lekciju o važnim stvarima, i verujem da je mnogo toga naučio.

“Tolerancija”, kako ste je vi naveli u svom vrlo pristrasnom i nadasve netolerantnom izlaganju, je lepa reč koja ima dobro značenje. Kad vaši sinovi ljube drugare ili ćerke ljube drugarice, to znači da umeju da vole, znači da su neiskvareni, da svet gledaju onako kako bismo svi mi trebali da ga posmatramo, čisto, iskreno. Ako u zagrljaju i poljubcu možete da nađete nešto loše, pogotovu kod dece, onda na žalost Vi i ja ne živimo na istom svetu. Kad se vaši sinovi ili ćerke pretvaraju da su drugog roda, to ih uči poštovanju suprotnosti, jednakosti, različitosti. Rodna ravnopravnost neće od vaših sinova i ćerki napraviti tranvestite, neće postati transrodni, gej ili bi, oni to ili jesu ili nisu, ali će im pomoći, da ukoliko nisu, razumeju kroz šta oni koji jesu prolaze, a ukoliko jesu, umogome će im olakšati da shvate sebe. Rodna ravnopravnost se ne odnosi samo na žene, ona ujednom ruši stereotipe za oba pola, i time stvara jednu zdravu okolinu za obe strane. Smatram da je ultimativno dečije pravo da uči, da zna, da upija. Vi biste to možda nazvali indoktrinacijom, ali se ja ne bih složila sa Vama. Dete je sposobno da samo odluči šta mu se ne dopada, a šta ne. U većini slučajeva su mnogo pametniji od nas jer stvari vide bistrije. Mislim da bismo svi mnogo toga mogli da naučimo od njih.
Mnogi će mi zameriti što Vam ja Dr., kao studentkinja od 23 godine, skrećem pažnju, ali verujem da kada o nekoj temi govorite ili pišete, morate imati validne argumente i morate se koristiti pravilnim izrazima. Homoseksualnost, iliti “homoseksualizam” kako ste ga nazvali, nije pravac u umetnosti bilo koje vrste, isto tako razgovor o homoseksualnosti nije promocija, niti su rodna ravnopravnost, “odabir” seksualne orijentacije i slične teme vrednosti. Ona su po svojoj definiciji Ustavom zagarantovana prava, pored ostalih kojima se ne bih sada bavila, koje bi svako ljudsko biće trebalo da zna i koje svaki čovek, građanin bilo koje zemlje na svetu treba da upražnjava.

“Naša duboka uverenja da dečak treba da bude dečak, da maloj deci ne treba uopšte govoriti o seksu, a pogotovo ne sa istim polom, po liberalima nisu ništa drugo nego represija.”

 

Vaša duboka uverenja su isključivo Vaša, i Vaše pravo, zagarantovano slobodom govora je da ga izražavate, da ga prenosite na sinove i ćerke, ali je isto tako dečije pravo da uči, i zna apsolutno svaku činjenicu i da samo odabere koje će njegovo uverenje biti. Što se represije tiče, Vi je, gospodine Fajgelj upravo vršite, zahtevanjem da se upravo o svemu gorepomenutom ne piše i ne govori.

Pominjete građanski zakonik i “udarnu pesnicu liberalizma”. a zanemarujete upravo najbitniju reč GRAĐANSKI, oni koji “uvode nove standarde ponašanja u porodici” su oni koje je narod, tj. koje su građani (obratite pažnju na tu reč) izabrali da vrše funkcije koje donose dobrobit društvu, a samim tim uvode nove standarde u cilju poboljšanja života svih građana. U to da li funkcioneri pripadaju desnici ili levici, te da li svoje dužnosti vrše adekvatno ne bih zalazila. Neukusno je i krajnje degutantno porediti državu, socijalna i zdravstvena prava kao i njihovo vršenje dužnosti sa tuskim dankom. Država mora da štiti svoje građane, a to znači da će dete biti oduzeto roditelju koji mu nije pružao adekvatnu brigu, iz kojih god razloga, dokle god su oni kršenje osnovnih prava. Ukoliko verujete da neko može da izvrši toliki uticaj na Vaše dete, da se ono u nekom trenutku okrene protiv Vas, mislim da ga omalovažavate, podcenjujete i ne poštujete.

 

Dokle ćemo ćutati?

Nažalost, porodice u Srbiji imaju daleko veće probleme od toga da li je njihovo dete naučeno da poštuje, razume i voli. Za početak, hajde da se bavimo ekonomskim i socijalnim stanjem porodica. Pozivam Vas da se uozbiljite, da pažnju i energiju posvetite bitnijim problemima, da pomognete u rešavanju istih, na neki, bilo koji način, umesto da svoje i naše dragoceno vreme trošite predugim i izrazito glupim izlaganjima sopstvenih stavova i mišljena.

 

Na Vama gospodine Fajgelj i na ostalim roditeljima je da svoju decu volite i vaspitavate, ukoliko tome posvetite dovoljno vremena ona će odrasti i za Vašeg sina nažalost, a za ostalu, nadam se, na sreću postati i steći slična ako ne i ista uverenja kao i njihovi roditelji.

 

Nasilje se ne rešava nasiljem. Autoritativnost je vršenje presije i u većini slučajeva izaziva samo kontra reakciju. Poštovani roditelji Srbije, molim Vas, nemojte ukalupljivati vašu decu, dozvolite im slobodu da budu ono što jesu, ali ih naučite da vitez može da se bude i rečima, da zaštiti nekoga ne znači povrediti drugu osobu. I na kraju, samo ih volite, i sve će to biti tako treba.

Vladislava Mrčela

Otvoreno pismo Dr. Andreju Fajgelj

7 mišljenja na „Otvoreno pismo Dr. Andreju Fajgelj

 1. Napisite mi molim vas koja to prava homoseksualci nemaju? Ja znam da nemaju pravo na brak, sto je kao kreacija religije malo komplikovana tema, ali nesumnjivo da trebaju da imaju neki vid zakonskog zajednickog zivota. Dakle to je jedno pravo koje oni nemaju, da cujem ostale?
  Citav tekst je brbljanje za naduvavanje ega, da bi se autorka mogla potapsati po ledjima i reci kako je ona pametna medju primitivnim balkancima ali izloziti decu homoseksualnoj propagandi je jednako lose kao izlagati decu homofobiji..
  Dakle cekacu da mi napisete prava koja homoseksualci nemaju.

  Sviđa mi se

  1. Zdravo,
   Nadam se da niste predugo čekali, htela bih za početak da Vam se zahvalim na kritici i postavljenim pitanjima. Volim pitanja, ona podstiču razgovor, a on je izuzetno važan kada su ovakve teme u pitanju.

   S obzirom da ste već pomenuli brak, želela bih da produbim malo tu temu.
   1. Negirajući nekim građanima opciju da stupe u brak je diskriminatorski i stvara drugu klasu građana. U prevodu smatraju se nedostojnim učešća u jednoj od temeljnih institucija našeg društva.
   2. Istopolni parovi treba da imaju pristup istim beneficijama koje uživaju heteroseksualni bračni parovi. Brak je nešto što je svuda u svetu, pa tako i ovde kod nas, pravno regulisan. Kada nemate pravo na isti, Vaše partnerstvo sa nekom osobom nije pravno regulisano, stoga možete biti oštećeni, bilo da je to nakon rastavljanja, bilo to ukoliko se Vaš partner razboli, a Vi nemate apsolutno nikakvo pravo da učestvujete u donošenju odluka ukoliko je u životnoj opasnosti ili čak ni najbanalnijem slučaju pravo na posetu.
   Zamislite to ovako, Vi i ja šetamo ulicom, međutim, Vama je dozvoljeno da šetate isključivo sa desne strane, dok ja mogu da biram kuda ću šetati jer Vi imate sedu kosu, a ja imam crvenu. Ili, Vi morate da živite u Beogradu i nikako ga ne smete napustiti, a ja mogu da putujem gde god želim i kada god želim jer Vi ste dešnjak, a ja levak. U osnovi svega toga je segregacija, i stvaranje diskriminatorne okoline. Čak i „vid zakonskog zajedničkog života“ ili kako to drugi zovu, partnerstva, je isključujuć. Jednakost nije jednakost ako se ne odnosi na svaki aspekt života i prava. Ne možemo reći, eto oni rade, mi radimo, oni spavaju, mi spavamo, oni dišu, mi dišemo, mi imamo brakove, ali eto nek oni imaju partnerstva, i smatrati to jednakošću.

   Jedino oko čega bih se složila sa Vama jeste da ima ta prava jesu zagarantovana Ustavom, međutim, problem nije u njemu, već u tome da se Ustav ne poštuje. konstantno se dešavaju situacije u kojima se prava LGBTQ populacije narušavaju, od otkaza zbog jednog tako malog dela njihove ličnosti, do zlostavljanja i šikaniranja, odbijanja države da učini nešto po tom pitanju.
   Skoro su dva momka bila odbijena kada su htela da daju krv. Jer su gej.
   Pre mesec dana sam bila sa prijateljem na kafi u jednom od mnogobrojnih kafića u Beogradu, i trojici momaka je bilo rečeno da napuste lokal jer su se dvojica ispod stola na sekund uhvatila za ruke.
   Majka mog prijatelja je pre mesec dana saznala da je gej. Rekla mu je da je razočarana i da on to radi namerno, pitala ga je zašto kada mu je dala sve u životu. On je u ozbiljnoj vezi, punoj ljubavi, kakvu ja nikada nisam imala.
   Pre dve nedelje izašla je priča o transrodnoj penzionerki vojske Srbije, koja je prevremeno penzionisana upravo zbog toga što je transrodna i što je odlučila da konačno bude ono što je ceo život bila iznutra.
   Deca su izbacivana iz porodičnih domova, ostavljana na milost i nemilost.
   Pre par meseci je Goran Jevtović bio žrtveno jagnje na naslovnim strana skoro svih medija.
   Dečko je pre šest meseci pretučen u parku kod autobuske stanice u Beogradu dok je čekao drugaricu, jer je gej.

   „Politika“ i Agencija za ispitivanje javnog mnjenja „Faktor plus“ su 2001. godine radili istraživanje o odnosu prema LGBTQ populaciji. 76 posto ispitanika smatra da je homoseksualnost bolest. Ponoviću. SEDAMDESET I ŠEST ODSTO. Komentari su varirali od toga da bi ih poslali na lečenje do toga da bi prekinuli svaki kontakt sa osobom ukoliko bi saznali da je druge seksualne orijentacije.
   Javno deklarisati se kao pripadnik LGBTQ populacije, ravno je samouzrokovanom linču. Pitam Vas, da li Vi morate da se deklarišete, ili se podrazumeva da ste heteroseksualne orijentacije? Užasno me interesuje, da je situacija obrnuta, da smo mi heteroseksualnog opredeljenja u poziciji u kojoj se trenutno nalazi LGBTQ populacija, da li biste pitali koja prava to njima fale? Živeti pod okriljem senke, u konstantnom saznanju da si drugačiji i da nisi prihvaćen, živeti sa takvim teretom na leđima, zar to nije dovoljno užasno? Takav jedan strah ne samo da utiče na psihu, verujem da izjeda iznutra. Ono što je nama „bogom dano“ kao što su poljubac za rastanak, držanje za ruke dok šetamo omiljenim krajem grada, zagrljaj u prevozu, poljubac na žurci za Novu godinu, njima je zabranjeno. A ako se usude kojim slučajem da razmene, nešto tako lepo, jedan trenutak nežnosti, usude li se na to, rizikuju da budu pretučeni, maltretirani, izopšteni, označeni i etiketirani.
   Ne želim ni da počinjem na temu prevaspitavanja i pokušavanja da ih izleče. Plašim se da mi se odnegde ne pojavi neki pop i ne izlomata me kakvom lopatom ili štanglom. Biti osuđivan na osnovu toga koga voliš i kraj koga spavaš, kako se osećaš u svom telu, kojeg si roda, boje kože, kojim jezikom govoriš, kako hodaš, kakvu odeću nosiš nije jednakost

   Evo Vam odgovora. PRAVO NA ŽIVOT. Život kakav žele i zaslužuju ne samo oni, nego svi mi.

   Trošimo energiju, vreme i novac pokušavajući da zabranimo ljubav, gnušamo se ljubavi, ljubav nazivamo pogrdnim imenima, fizički napadamo ljubav. GEJ PRAVA SU NAŠA PRAVA. Ne postojimo MI I ONI, svi smo MI kao građani Srbije.

   Pročitajte ovo i dobićete sve odgovore koje ste tražili, jasno i koncizno. (http://labris.org.rs/wp-content/uploads/2013/06/Chitanka-2006.pdf), možda Vam odgovori na pitanja koja imate. Već sam previše sopstvenog vremena potrošila, i ne bih više, suviše mi je dragoceno.

   P.S.
   „Citav tekst je brbljanje za naduvavanje ega, da bi se autorka mogla potapsati po ledjima i reci kako je ona pametna medju primitivnim balkancima“

   Pismo je napisano kao odgovor, i ništa drugo. Bez političke pozadine, bez ikakvog planiranja, u jednom dahu. Recimo kao alternativa ultimativnoj gluposti gospodina Fajgelja, koji na moju veliku žalost i na žalost građana Srbije ima mnogo veći medijski prostor kojim može da barata. Postoji jedan dobar citat – Ako operemo ruke od sukoba između moćnih i nemoćnih, stajemo na stranu moćnih, ne ostajemo neutralni.
   Pošto sam primetila da mu niko ne odgovara i ne staje na stranu manjine po kojoj on se*e, i da svi ignorišu njegov krajnje diskriminatoran tekst, odlučila sam da mu iskucam par rečenica.

   Što me mog ega tiče, već je naduvan do granica pucanja, i to od strane mene. Ni u kom trenutku Balkance nisam nazvala primitivnim, niti ću to učiniti. Tapšem sebe svako jutro po leđima i super mi je. A da sam pametna. Jebi ga sad, ne mogu da kažem da nisam, lagala bih i Vas i sebe.

   Srdačan pozdrav!

   Sviđa mi se

 2. Odlican tekst i jos bolji odgovor gospodinu Ozbiljnom :)…
  Pismo upuceno javnosti gospodina A. F. sam nehotice vec pred polazak na spavanje videla na f.b…. podelila ga je moja koleginica (verovatno iz raloga: „čovek je u pravu“ ) sa stranica zelene učionice … o ironije…
  pa zelena učionica više nije zelena, koleginica se ozbiljno srozala do mulja u mojim očima i dalje sam zgrozena do „petnih zila“

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s